Gimonäs

Porfyrvägen 13

Boarea
96.5 m²
Antal rum
4 rum, varav 3 sovrum
Våningsplan
2. Hiss finns.
Månadsavgift
7 609 kr/mån
Pris
2 495 000 kr
Caroline Kollberg Ansvarig mäklare 070-294 82 87

Visningar

Fredag 2 Maj kl 12:30 - 13:00
Boka visning

Porfyrvägen 13

Välkommen till denna ljusa och välskötta fyrarummare på Porfyrvägen 13 – ett ombonat hem med smart planlösning, generösa ytor och en härlig känsla av både funktion och gemenskap.
Här bor du i ett lugnt och grönt område med närhet till universitetet, sjukhuset en bra skola (F1-9) och fina strövområden.

Bostaden erbjuder tre rymliga sovrum, ett luftigt vardagsrum i halvöppen planlösning mot det stilrena köket, samt ett fräscht badrum med badkar, med kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Både badrum och kök har nyligen renoverats och hela lägenheten fräschats upp. GH Snickerier har även installerat specialdesignade hyllor och skåp. Tvättmaskin/torktumlare, induktionshäll, ugn och fläkt har bytts ut under de senaste åren. Kyl och frys kommer att köpas in under april månad.

Ett förråd i lägenheten kompletteras av ett större varmförråd om ca 8,7 m² i källaren – perfekt för cyklar, säsongssaker eller hobbyutrustning. Två balkonger förlänger säsongen: en inglasad för mysiga kaffestunder året om och en öppen för somriga stunder i solen.

Grönskande innergård med gemenskap och odlingsmöjligheter. Föreningens levande utemiljö är något utöver det vanliga: här finns en innergård med lekplats, grillplats, boulebana och odlingspallkragar (varav två hör till lägenheten). En aktiv trädgårdsgrupp pysslar med bärbuskar och blommorna i trädgården. Föreningen ordnar också trevliga, veckovisa träffar för de som vill under vår, sommar och höst. Grannföreningens större lekpark är även tillgänglig för er som bor här – ett extra plus för barnfamiljer och besökande barnbarn.

Övriga praktiska lösningar och bekväma faciliteter som kommer med detta boende:
Carport med laddstople – ingen väntetid.
Extra parkeringsplatser/laddmöjligheter inom både förening och grannförening.
Fullt utrustad gästlägenhet med plats för fyra boende kan hyras för endast 200 kr/dygn.
Även gästparkeringar finnes.
Praktiskt hobbyrum/verkstad finnes att nyttja gratis för medlemmarna för målning, snickeri eller andra projekt.

Det här är ett hem där det är lätt att trivas – ett välplanerat boende med det lilla extra, där både vardag och fritid får plats. Välkommen till en bostad där trivseln bor kvar!
  • Kortfakta

    Typ
    Lägenhet
    Adress
    Porfyrvägen 13
    Postadress
    90742 Umeå
    Område
    Gimonäs
    Kommun
    Umeå
    Lgh.nr
    0014
    Boarea
    96.5 m² (föreningens information)
    Antal rum
    4 rum och kök, varav 3 sovrum

    Byggnad

    Byggnadstyp
    Flerfamiljshus
    Byggnadsår
    2010
    Fönster
    3-glas
    Uppvärmning
    Fjärrvärme
    Ventilation
    FTX
    Våningsplan
    2. Hiss finns.
    Övriga byggnader/utrymmen
    Gemensamma utrymmen:
    Odlingslotter
    Gästlägenhet
    Hobbyrum
    Soprum

    Ekonomi

    Utgångspris
    2 495 000 kr
    Månadsavgift
    7 609 kr/mån
    Avgift: 7139 kr/mån Elavgift tving moms, avräkn. kr/år, inkl 25% moms: 290 kr/mån. Kabel-tv/bredbandsavgift: 180 kr/mån
    Andel i föreningen
    2.90039%
    Andel av årsavgift
    2.90039%
    Bostaden är pantsatt
    Ej angivet
    Kommer inom kort

    Energideklaration

    Status
    Utförd (2022-03-11)
    Energiklass
    C

    Bilplats

    Parkering: 250 kr/mån
    Carport: 400 kr/mån
    Carport med laddstolpe: 500 kr/mån + elförbrukning.
  • Namn
    Brf Gimoborg 1
    Org.form
    Bostadsrätt
    Org.nummer
    769618-2638
    Antal lägenheter
    40 st
    Överlåtelseavgift
    1470 kr (betalas av köpare)
    Pantsättn.avgift
    588 kr
    Renoveringar
    2024 så målades trapphusen samt gästlägenheten och man isolerade extra på vinden samt isolerade extra ventilationen och förlängde avluftningsrören.

    De bytte också till ledlampor i utebelysningen och byggde ut 12 platser för elbilsladdning till carport.

    Under 2025 kommer föreningen bygga en uppställningsplats för brandkårens stegbil och byta ut vägglampor i trapphus. Gästlägenheten ska fräschas upp med nya möbler etc

    2026 så kommer föreningen måla ytterväggarna till balkongerna, även cykelbodar och carport med miljörum ska målas.
  • Är du intresserad av denna bostad?

    Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med mer information.
  • Om området

    Mellan älven och universitetet finns de Östra stadsdelarna.
    Ålidhems pulserande studentliv, Sofiehems och Gimonäs trygga villakvarter eller naturnära Carlshem? Här sägs de flesta Umeåbor ha bott minst en gång i livet. Stadsdelen Ålidhemsområdet omfattar Carlshem, Carlslid, Carlshöjd, Gimonäs, Sofiehem, Ålidbacken och Ålidhem.

    Lugnt och lummigt!
    Före stadsbranden fanns det ingen bebyggelse här. Ett flertal industrier etablerades på älvstranden öster om Ålidbacken som relaterade till stadens återuppbyggnad. Detta blev platsen för sågar, gjuterier och tegelbruk. År 1925 blev Sofiehem en del av staden och dess egnahemsbebyggelse var ofta kopplad boende för de som arbetade på de älvsnära fabrikerna. Här slog sig olika arbetskategorier och samhällsklasser ner.

    Under mitten på förra seklet ökade bostadsbehovet igen och med ny stadsplan tog bebyggelseutvecklingen fart. Ålid­backen, nära det expanderande lasarettet, utvecklades till ett utpräglat hyreshusområde medan Sofiehem tog riktning mot en stadsdel med främst småhus. Här finns överlag gles och tät småhusbebyggelse med undantag för Tunnelbackens höga punkthus och intilliggande lägre, mer slutna bebyggelse.

    Gimonäs har en mer oregelbunden kvartersstruktur med omväxlande gles och tät småhusbebyggelse. Överlag blir intrycket luftigt och sammanhållet. Senare bebyggelse ökar graden av markutnyttjande genom tätare och högre bebyggelse.

    Levande och föreningsaktivt!
    Ålidhem och Carlshem speglar en karaktäristisk tid i svensk stadsbyggnadshistoria och var tidens svar på de förutsättningar som än i dag präglar Umeå stad; universitetets attraktionskraft och det efterföljande bostadsbehovet. Under 1960-talet uppfördes bostäder på Ålidhem på kort tid med tegelröda flerbostadshus i två till fyra våningar och lummig grönska. De bilfria kvarteren präglas av rörelser på gående och cyklisters villkor. Här har man närhet till eget stadsdelscentrum, universiteten och Strömpilens handelsområde.

    På 1970-talet var det dags för Carlshem med ytterligare flerfamiljshus medan Carlslid bebyggdes med varierade typer av tät småhusbebyggelse; radhus, kedjehus och vanliga småhus. På 1990-talet och framåt har olika typer av påbyggnader varit aktuell på de ganska låga flerfamiljshusen. I en förödande brand 2008 brann ett helt kvarter på Ålidhem ned. Med återuppbyggnaden skapades ett kvarter med dubbelt så många lägenheter och gemensamhets­lokal. Kompletteringar pågår löpande i stadsdelen och på senaste tiden har en ny bebyggelsetyp tillkommit på Ålidhem, nämligen stadsradhus.

    Mycket är på gång för framtiden. Både ett stort antal hyresrätter men även ägarlägenheter på Ålidhem. Vid Strömpilen planeras både för mer handel och bostäder.

    Övrigt om området

    Socialt kapital!
    Starka sociala nätverk, hög nivå av tillit och förtroende mellan de boende är exempel på kännetecken på en plats med högt socialt kapital. Att bo på en sådan plats antas vara hälsofrämjande och måttet kan ses som en indikator på hur socialt hållbart ett område är.

    Forskningsresultat.
    Variationen i nivån på det sociala kapitalet är stort i de östra stadsdelarna, utifrån det index som konstruerades efter enkätundersökningarna 2006 och 2020. Gimonäs hamnade både 2006 och 2020 i den grupp med stadsdelar med det allra högsta sociala kapitalet. Sofiehem fanns i samma grupp 2006 men i 2020 års index hade det sociala kapitalet sjunkit något, från mycket högt till högt.